Valnöt- och fikonbröd

20130505-210228.jpg

Till dagens Livskonstnärskurs bakade jag detta bröd:

Drygt 300g surdeg
10g jäst
300g kallt vatten
200g rågsikt
200g vetemjöl special
15g salt
Valfri mängd torkade fikon
Valfri mängd valnötter

Blanda allt förutom nötterna i en skål. Sen blandar du i nötterna (för att undvika så att det kommer in mjöl i nötens vindlingar).

Låt jäsa ca 3h i rumstemperatur eller 8h i kylskåp.

Sätt ugnen på över/undervärme 250grader. Stjälp ut degen på ett mjölat bakpapper. Forma och lägg ut på nytt bakpapper. In i ugnen gärna med vatten i botten på ugnen (jag brukar fylla ett metalldecelitermått som står på botten av ugnen). Sänk temperaturen i ugnen till 220 grader. Grädda tills innertemperaturen är 98grader.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *