Bröd på landet

På semester och inga mått, inte så många ingredienser, ingen bakskål eller termometer. Ännu mindre en stenplatta och så ny ugn på det. Hm. Klart det går att baka fantastiskt bröd ändå!

Jag har tagit med mig surdeg. Klarar sig utmärkt i rumstemperatur om du har fyllt på ordentligt med mjöl och vatten innan och byter direkt när du är framme samt hamnar i kylen. Nu blev det två dagar i rumstemperatur men i en kylväska. 

Jag blandade allt i en kastrull som jag hittade. 

Höfta in ett par deciliter surdeg

Tillsätt ca en femtedels jästpaket. Ett hörn ungefär. 

Ett glas vatten

Har du kryddor, frön, nötter, frukt eller något sött kan du tillsätta det om du vill. Nötter och frukt kan du tillsätta sist då du undviker mjöl-klumpar då.

Valfritt mjöl. Jag gjorde två bröd. Ett med glutenfri mjölblandning (ta den du har) och ett med siktat dinkel. Tillsätt lite mjöl i taget och rör om med en sked eller det du har. Den glutenfria degen ska bli något lösare än dinkel degen. 

Jag hittade en form så jag satte in den glutenfria degen i den. Det fungerar utan också. 

Låt jäsa ca 3h. Annars sätt i i kylskåp och låt jäsa där över natten eller efter en dag på stranden. Låt då degen få komma igång i ett varmt vattenbad, i mikro eller i ugnen. Degen kan vara lite seg efter kylen. Sen gräddar du på 220grader för limpor ca 30 min eller lite högre temperatur för småbröd eller baguetter ca 15min (250grader). Ta ut brödet när det fått färg. Jag använde en handduk för att inte bränna mig. 

Mums!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *