Glutenfritt rostbröd

1 ½ dl rismjöl
1 ½ dl potatismjöl

½ dl bovetemjöl

1 ½ msk pofiber 

1 ½ msk psylliumfröskal

3/4 tsk salt

1 tsk torr jäst

1 tsk olja

1 uppvispad äggvita 

2 dl ljummet vatten 

1 liters brödform

Gör så här:

1. Börja med att blanda alla torra ingredienser med jästen och låt stå 10 min. Klä in med bakplåtspapper brödformen. Blanda oljan, äggvitan, vatten och tillsätt sedan torra ingredienser. 

2. Arbeta degen väl 4-6 minuter i hushållsmaskin eller 6-8 minuter för hand. Häll degen i formen, strö över men svarta eller vita sesamfrön och låt jäsa övertäckt med fuktig badhandduk ca 3 timmar. Degen bör jäsa dubbelt så stor då är den klar att gräddas. 

3. Sätt ugnen på 250 garder. Grädda brödet längst ner i ugnen 15 minuter på 250 grader, sänks sedan värmen till 175 och fortsätt grädda 30-40 minuter. Brödet ska få fin gyllenbrunt färg när det är färdigt gräddat. 

Brödet smakar lika gott och är lika saftig dagen efter så jag skulle rekommendera att ni bakar brödet och äter det färskt under 2-3 dagar utan att frysa in . Låt brödet istället ligga framme och blir det torrt kan du rosta det. Men vill du baka och frysa in brödet se till att brödet kallnar helt innan du skär upp det. Vill du ha större bröd dubbla bara satsen och grädda sedan något längre. 
Det här är bröd du inte kan misslyckas. Prova att ugnsrosta brödet genom att du brer över med vitlökssmöret och servera sedan till soppan eller till andra maträtter. Brödet passar att äta som hamburgerbröd. Äter du inte äggvitan så kan du prova utan eller så gör du vegan ägg genom att du blötlägger 1 msk linfrö med 1 msk vatten (ca 10 min) sila sedan bort föna och baka brödet sedan med linfrövatten. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *