Glutenfria hönökakor (alt hamburgerbröd)

Allra godast är det nybakat och varmt, ett tips är att frysa in det som inte går åt direkt annars kan det lätt bli torrt.

Det går att baka ut samma deg till hamburgerbröd eller korvbröd

Glutenfria hönökakor (ca 12 bröd)
50 g jäst
6 dl mjölk
2 dl vatten
1 dl rapsolja
1 dl ljus sirap
4 tsk fiberhusk
1 tsk salt
4 dl havregryn (ren havre)
2 tsk bakpulver
13 dl glutenfri mjölmix, tex Semper mix
Ca 2 dl glutenfri mjölmix till utbakning
Smält smör eller olja till pensling

1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm mjölk och vatten till 37 grader och rör ut jästen med lite av vätskan.
3. Tillsätt resten av vätskan, olja, sirap, fiberhusk, salt och havregryn. Låt svälla i ca 10 minuter.
4. Rör ner bakpulver och 6 1/2 dl glutenfri mjölmix och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 10 minuter.
5. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
6. Häll ut den lite lösa degen på mjölat bakbord. Arbeta in mjölmix tills degen blir smidig och lättarbetad.
7. Dela degen i 6 bitar och forma till bollar. Kavla ut till stora kakor, ca 1/2 cm tjocka. Flytta över till plåtar. Jag använder kruskavel.
8. Nagga och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
9. Pensla bröden med smält smör eller olja.
10. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Dela varje kaka på mitten i två halvmånar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *