Glutenfritt julbröd med lingon

linfrön 1 dl
solrosfrön 1 dl
sesamfrön 1 dl
psylliumhusk 1 msk
pepparkakskrydda 3 tsk
kokande vatten 2.5 dl
bovetemjöl 2 dl
boveteflingor 1 dl
majsmjöl 1 dl
rismjöl 1 dl
salt 2 tsk
bikarbonat 2 tsk
jäst 25 g
frysta lingon 1.5 dl
mörk sirap 1 dl
filmjölk 1.5 dl

Blanda linfrön, solrosfrön, sesamfrön, psylliumhusk och pepparkakskrydda noggrant i en bunke. Häll över det kokande vattnet och blanda väl. Låt svalna ca 15 minuter.

Blanda de olika mjölsorterna, boveteflingor, salt och bikarbonat. Tillsätt i den avsvalnade fröblandningen.

Smula ner jästen och häll i filmjölk, sirap och lingon. Blanda väl, gärna i maskin, tills jästen lösts upp ordentligt.

Smörj en avlång bakform med neutral olja och fördela degen i formen. Tryck till med blöta händer. Täck med plastfilm och låt brödet jäsa nästan ända upp till kanten, ca 45-60 minuter.

Sätt under tiden ugnen på 250 grader.

När brödet är färdigjäst, sätt in formen på ett galler mitt i ugnen. Placera en liten värmetålig skål med vatten längst ner i ugnen eller spraya in lite vatten med hjälp av en blomspruta. Stäng luckan och sänk värmen till 200 grader. Grädda brödet ca 1 timme.

Låt svalna. Stjälp upp brödet ur formen och låt sedan svalna helt under bakduk, gärna över natten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *